flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Узагальнення судової практики розгляду Машівським районним судом Полтавської області справ про адміністративні правопорушення за ст.130, ст.124, ст.173-2 КУпАП у період з 01.01.2019 по 31.05.2019 року

06 червня 2019, 13:39

Згідно статистичних даних за період з 01.01.2019 по 31.05.2019 року на розгляді у Машівському районному суді Полтавської області перебувало 113 справ про адміністративні правопорушення, в тому числі 101 справа надійшла за вищевказаний період.

Із загальної кількості справ, які перебували в провадженні протягом аналізованого періоду розглянуто 66 справ (58,41%), повернута 21 справа (18,59 % від загальної кількості справ, що перебували в провадженні), з них – для належного оформлення – 19  справ. У залишку на кінець періоду перебуває 26 справ (23,00 %).

Серед загальної кількості справ, які перебували в провадженні суду, переважають справи про адміністративні правопорушення за статтею 130 КУпАП керування транспортними засобами або суднами особами, які перебувають у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп'яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують їх увагу та швидкість реакції  – 22 справи (19,47%) ; справи про адміністративні правопорушення за статтею 124 КУпАП про порушення правил дорожнього руху, що спричинило пошкодження транспортних засобів, вантажу, автомобільних доріг, вулиць, залізничних переїздів, дорожніх споруд чи іншого майна  – 18 справ (15,93%); справи про адміністративні правопорушення за статтею 173-2 КУпАП вчинення домашнього насильства, насильства за ознакою статі, невиконання термінового заборонного припису або неповідомлення про місце свого тимчасового перебування  – 18 справ (15, 93%).

За наслідками розгляду вищевказаної категорії справ про адміністративні правопорушення в аналізованому періоді на 24 особи накладено адміністративне стягнення: за вчинення адміністративного правопорушення передбаченого статтею 124 КУпАП до 6 осіб застосовано стягнення у вигляді штрафу на загальну суму 1700 грн.; за вчинення адміністративного правопорушення передбаченого статтею 130 КУпАП до 8 осіб застосовано стягнення у вигляді штрафу на загальну суму 91800 грн. в тому числі 5 осіб позбавлено права керування транспортним засобом; вчинення адміністративного правопорушення передбаченого статтею 173-2 КУпАП до 10 осіб застосовано стягнення у вигляді штрафу на загальну суму 2040 грн.;  стосовно 11 осіб закрито провадження у справі з різних підстав.

Значна частина суми накладених судом адміністративних стягнень у вигляді штрафу сплачується добровільно, решта постанов надсилається судом до державної виконавчої служби для примусового стягнення коштів за рішенням суду.

Розгляд справ про адміністративні правопорушення здійснюється на засадах рівності перед законом і органом (посадовою особою), який розглядає справу, всіх громадян незалежно від раси, кольору шкіри, політичних, релігійних та інших переконань, статі етнічного та соціального походження, майнового стану, місця проживання, мови та інших обставин.

При розгляді справ про адміністративні правопорушення, судді при їх розгляді неухильно дотримувалися вимог ст. ст. 248, 249, 268 КУпАП, тобто всі справи розглядаються в присутності особи, яка вчинила правопорушення, а в разі її відсутності справа розглядається тільки в тому випадку, коли особа належним чином повідомлена про час та місце розгляду справи (наявність в матеріалах справи повідомлення про вручення поштового відправлення, а саме судової повістки).

Особам, які притягуються до відповідальності роз’яснюються їх права, а саме: знайомитися з матеріалами справи, подавати докази, заявляти клопотання, користуватися допомогою адвоката, іншого фахівця у галузі права, який за законом має право на надання правової допомоги особисто чи за дорученням юридичної особи, виступати рідною мовою і користуватися послугами перекладача, якщо не володіє мовою, якою ведеться провадження, оскаржувати постанову по справі, з’ясовуються всі обставини по справі передбачені ст. ст. 247, 280 КУпАП в тому числі допиту свідків.

При накладенні адміністративного стягнення судом завжди враховується характер вчиненого правопорушення, особа порушника, ступінь його вини, майновий стан, обставини, що пом’якшують і обтяжують відповідальність. Крім того, звертається особлива увага на наявність акту медичного обстеження на стан алкогольного сп’яніння , а у випадках ухилення особи від проходження медичного огляду на стан алкогольного сп’яніння на зазначення у протоколі даного факту ухилення від проходження медичного огляду в присутності двох свідків.

В постанові по справі про адміністративне правопорушення судом роз’яснюється порядок її оскарження.

Так, за даний період було 4 випадки подання апеляційних скарг на постанови Машівського районного суду Полтавської області про притягнення до відповідальності за ч.1 ст.130, ст.124 КУпАП, у всіх випадках постанови суду залишено без змін.

Таким чином, результати проведеного узагальнення свідчать про дотримання судом  вимог чинного законодавства під час розгляду матеріалів про адміністративні правопорушення, та притягнення осіб, які вчинили адміністративні правопорушення до відповідальності здійснюється на підставах і в порядку, встановлених законом та в межах компетенції суду.